Οδηγός Φτυάρια Πίτσας

Πώς να επιλέξετε Φτυάρι Πίτσας, στρογγυλό ή ορθογώνιο, μικρό ή μεγάλο, κοντό ή ψηλό, διάτρητο ή συμπαγές, ξύλινο ή αλουμινένιο; Βρες όλες τις απαντήσεις εδώ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, υλικά κατασκευής και βέβαια σχήματα. Εδώ θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου Φτυαριού Πίτσας για τη χρήση που επιθυμείτε.

 

Φτυάρι Πίτσας

Το Φτυάρι Πίτσας είναι εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την πίτσα από τον πάγκο εργασίας στο φούρνο και αντίστροφα. Μπορεί να είναι διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων για να ταιριάζουν σε διαφορετικούς τύπους πίτσας και διαφορετικού μήκους για να ταιριάζουν σε κάθε τύπο χώρου εργασίας. Τα πολύ μεγάλα Φτυάρια Πίτσας πιθανώς να δημιουργήσουν δυσκολία στην κίνηση, ενώ τα πολύ μικρά δεν εξυπηρετούν σε μεγάλους φούρνους που έχουν μεγάλη παραγωγή.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα υλικά κατασκευής: μπορεί να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, ξύλο ή μέταλλο. Τα διαφορετικά υλικά μεταφράζονται σε διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.

Σε εμάς θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα Φτυαριών Πίτσας φτιαγμένα από άριστα υλικά και σχεδιασμό για να κάνετε την δουλειά σας εύκολα και γρήγορα.

 

Πώς να επιλέξετε ένα Φτυάρι Πίτσας

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, υλικά κατασκευής και βέβαια σχήματα. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν στην επιλογή του κατάλληλου Φτυαριού Πίτσας για τη χρήση που επιθυμείτε.

 

Χαρακτηριστικά Φτυαριών Πίτσας

Στρογγυλό ή ορθογώνιο, μικρό ή μεγάλο, κοντό ή ψηλό, διάτρητο ή συμπαγές, ξύλινο ή αλουμινένιο

Τα Φτυάρια Πίτσας διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν διαφορετικές απαιτήσεις. Οι επιλογές που μπορείτε να κάνετε διακρίνονται σύμφωνα με το σχήμα, το μέγεθος της κεφαλής, το είδος της κεφαλής, το μάκρος της λαβής και το υλικό κατασκευής του φτυαριού.

 

  1. Επιλέγοντας Σχήμα: Φτυάρι Πίτσας Στρογγυλό ή Ορθογώνιο;

Το Ορθογώνιο Φτυάρι Πίτσας είναι μια ασφαλής, παραδοσιακή επιλογή. Προσφέρει μεγαλύτερο εμβαδόν και στο σημείο πρώτης επαφής με την πίτσα, το φτυάρι είναι σε απόλυτα επίπεδη σχέση με τον πάγκο ή με τον φούρνο με αποτέλεσμα να γλιστράει το ζυμάρι πάνω του.

Το Στρογγυλό Φτυάρι Πίτσας έχει μεγαλύτερη γωνία πρόσβασης μέσα στον φούρνο όπου μπορεί να πλησιάσει, να σηκώσει, να μεταφέρει ή να μετακινήσει μια πίτσα σε όποιο σημείο του φούρνου είναι ακόμα και όταν υπάρχουν άλλες πίτσες γύρω από αυτήν, καθώς μπορεί να πιάσει μια πίτσα και από το πλάι όχι μόνο μετωπικά. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει περισσότερο χώρο, σωστότερο χειρισμό, αυξάνοντας την απόδοση του φούρνου. Σε ωμά ζυμάρια είναι δυσκολότερη η πρώτη επαφή, καθώς έχει μικρότερη επαφή με τον πάγκο.

 

  1. Μέγεθος της Κεφαλής Φτυαριού Πίτσας, Μικρό ή Μεγάλο;

Το Μέγεθος Κεφαλής του Φτυαριού Πίτσας πρέπει να επιλεγεί με βάση το μέγεθος της πίτσας που σκοπεύετε να σερβίρετε. Μια κλασική ιταλική πίτσα έχει διάμετρο περίπου 33-36 cm. Οι μέγιστες (στρογγυλές) πίτσες φτάνουν έως και 45-50 cm.

 

  1. Μάκρος της Λαβής Φτυαριού Πίτσας, Κοντή ή Μακριά;

Το Μάκρος Λαβής του Φτυαριού Πίτσας επιλέγεται με βάση το βάθος του φούρνου που χρησιμοποιείτε, καθώς θα πρέπει να είναι αρκετά μακριά για να μην σκύβετε μέσα στον φούρνο αλλά ταυτόχρονα να έχετε λάβει υπόψιν τον χώρο της κουζίνας, καθώς θα πρέπει να το χειρίζεστε από τον πάγκο προς τον φούρνο.

Οι λαβές των 30 cm είναι κατάλληλες για κυλιόμενους και μικρούς φούρνους.

Οι λαβές των 60 cm είναι κατάλληλες για επαγγελματικούς ηλεκτρικούς φούρνους ορόφων ή περιστρεφόμενων.

Οι λαβές από 120 έως 200 cm είναι κατάλληλες για μεγάλους χτιστούς παραδοσιακούς φούρνους, για τους οποίους επιλέγετε λαβή ανάλογα με το μέγεθός τους και το μέγεθος του χώρου.

 

  1. Διάτρητη ή Συμπαγής Κεφαλή Φτυαριού Πίτσας;

Ο πρωταρχικός σκοπός μιας Διάτρητης Κεφαλής Φτυαριού Πίτσας είναι για να μην μεταφέρεται επιπλέον αλεύρι στην πίτσα και τον φούρνο, κάτι που μπορεί να φανεί δυσάρεστο στη γεύση και την όψη της πίτσας, αλλά και στην απόδοση του φούρνου. Το παραπανίσιο αλεύρι θα προκαλέσει επιπλέον καπνό στο φούρνο, κάποιες φορές σε υπερβολικό βαθμό.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή της Διάτρητης Κεφαλής, καθώς ο σχεδιασμός των οπών παίζει μεγάλο ρόλο. Οι πολύ μεγάλες οπές δεν θα συγκρατήσουν το ζυμάρι, ενώ οι πολύ μικρές δεν θα αφαιρέσουν το περιττό αλεύρι και δεν θα βοηθήσουν να γλιστρήσει η πίτσα από το φτυάρι.

Είναι σαφές ότι το Φτυάρι Πίτσας με Διάτρητη Κεφαλή είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με ένα Φτυάρι με Συμπαγή Κεφαλή, λόγω του λιγότερου μετάλλου στην επιφάνειά του, και δεν «ιδρώνει», καθώς ο αέρας διαχέεται μέσα από τις οπές. Παρ’ όλα αυτά, το Φτυάρι Πίτσας με Συμπαγή Κεφαλή είναι σταθερότερο στη χρήση λόγω της κατασκευής του, συνεπώς βοηθάει τον χειριστή του να έχει καλύτερο έλεγχο.

 

  1. Υλικά, Ξύλινο ή Αλουμινένιο;

Το Φτυάρι Πίτσας μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά.

  • Ξύλινα Φτυάρια Πίτσας. Το ξύλο είναι το παραδοσιακό υλικό για τα φτυάρια. Το πλεονέκτημα του ξύλου είναι ότι λόγω της τραχιάς επιφάνειάς του, βοηθάει την πίτσα να γλιστρήσει ευκολότερα, λόγω του αέρα που συγκρατείται ανάμεσα στο ζυμάρι και το φτυάρι σε σχέση με το μέταλλο. Δυστυχώς, διαθέτει μικρότερη διάρκεια ζωής, είναι δύσκολο να διατηρηθεί καθαρό, είναι βαρύτερο σε σχέση με ένα Φτυάρι Αλουμινίου και δεν μπορεί να είναι λεπτό για λόγους αντοχής.
  • Φτυάρι Πίτσας Ανοξείδωτο. Το Φτυάρι Πίτσας που κατασκευάζεται από ανοξείδωτο χάλυβα αντέχει στις εναλλαγές θερμοκρασίας, στα χτυπήματα στις γωνίες του φούρνου και σε πτώσεις. Όπως και το Ξύλινο Φτυάρι, είναι βαρύτερο σε σχέση με το Φτυάρι Αλουμινίου.
  • Φτυάρι Πίτσας Αλουμινίου. Είναι ελαφρύ και ανθεκτικό και μπορεί να γίνει πολύ λεπτό, συντελώντας στην ευκολότερη και ταχύτερη μεταφορά της πίτσας στον φούρνο και στον πάγκο. Διαθέτει αισθητά μικρότερο βάρος σε σύγκριση με το Ξύλινο και το Ανοξείδωτο Φτυάρι, κάτι που γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό εάν επιλέξετε Φτυάρι Αλουμινίου με Διάτρητη Κεφαλή.
    Οι κουζίνες που περιλαμβάνουν στο βασικό μενού πίτσα και φαγητά φούρνου και παρασκευάζουν εκατοντάδες πίτσες σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να υπολογίσουν ότι το Φτυάρι Πίτσας που θα χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να είναι ελαφρύ, εύκολο στη χρήση, μακράς διάρκειας και πάνω από όλα υγιεινό.

Σε γενικές γραμμές, ένα Φτυάρι Πίτσας Αλουμινίου είναι καλύτερο από ένα Ξύλινο Φτυάρι, καθώς εξασφαλίζει γρηγορότερο ρυθμό και λιγότερη κόπωση κατά τη διάρκεια της εργασίας και συνεπώς υψηλότερη παραγωγικότητα.

Τα Φτυάρια Πίτσας Αλουμινίου με Διάτρητη Κεφαλή επιτρέπουν την αφαίρεση του επιπλέον αλευριού, έτσι ώστε οι φούρνοι να παραμένουν καθαροί, να μην υπάρχει καπνός και να μην σχηματίζεται πικρή κρούστα κάτω από τις πίτσες. Τα καλά Φτυάρια Πίτσας Αλουμινίου είναι ελαφριά και εύχρηστα, το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι ανοδιωμένο και να πληροί τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής.

Τα ποιοτικά φτυάρια πίτσας μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, συνεπώς πρόκειται για ένα εργαλείο στο οποίο αξίζει να επενδύσετε. Τα μεταλλικά φτυάρια πίτσας μπορούν να καθαριστούν καλύτερα και γρηγορότερα, αποτρέπουν την απορρόφηση υπολειμμάτων και να την εξάπλωση των βακτηρίων.