Πώς να Eπιλέξετε το Iδανικό Τηγάνι

Τα Τηγάνια αποτελούν βασικό στοιχείο κάθε κουζίνας. Είτε πρόκειται για το κλασικό στρογγυλό σχήμα, είτε για το πιο σύγχρονο τετράγωνο, κάθε Τηγάνι διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τη χρήση που προορίζεται. Μπορείτε να επιλέξετε Τηγάνι για τηγάνισμα, σωτάρισμα ή ανακάτεμα, μέσα από μια ποικιλία μετάλλων, σχημάτων και μεγεθών, πάχους τοιχωμάτων, υλικού επικάλυψης και λαβής.

Τύποι Τηγανιών

Τα Τηγάνια κατασκευάζονται από μια ποικιλία μετάλλων και συνδυασμούς αυτών. Κάθε μέταλλο έχει διαφορετικές ιδιότητες και προτείνεται για διαφορετικές χρήσεις. Υλικά όπως Αλουμίνιο, Ανοξείδωτο Ατσάλι, Ανθρακούχος Χάλυβας, Χαλκός, καθώς και διάφορες επιστρώσεις, είναι τα πιο συχνά υλικά κατασκευής Τηγανιών.

Τηγάνια Κρεμασμένα

 • Τηγάνι από αλουμίνιο. Πρόκειται για υλικό με εξαιρετική αγωγιμότητα θερμότητας, ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκουριά και τη διάβρωση.
 • Τηγάνι από αλουμίνιο με επίστρωση ανοδικού οξειδίου (ανοδίωση). Διαθέτει εξαιρετική αγωγιμότητα θερμότητας και είναι ανθεκτικό στα χτυπήματα και τις γρατσουνιές.
 • Τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι με επένδυση αλουμινίου. Διαθέτει εξαιρετική αγωγιμότητα θερμότητας, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκουριά και τη διάβρωση και είναι κατάλληλο για επαγωγικές εστίες.
 • Τηγάνι από κράμα από ανοξείδωτο ατσάλι με αλουμίνιο. Διαθέτει εξαιρετική αγωγιμότητα θερμότητας, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκουριά και τη διάβρωση, είναι κατάλληλο για επαγωγικές εστίες και είναι ασφαλές για το πλυντήριο πιάτων.
 • Τηγάνι από κράμα χαλκού με ανοξείδωτο ατσάλι. Διαθέτει εξαιρετική αγωγιμότητα θερμότητας.
 • Τηγάνι Μαντεμένιο (χυτοσίδηρο). Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και συνήθως μπορεί να επισκευαστεί εάν γρατσουνιστεί ή καταστραφεί. Είναι κατάλληλο για κάθε τύπο εστίας και πρόκειται για ένα σκεύος κατασκευασμένο από 100% φυσικά υλικά.

Σημείωση: Τα μαγειρικά σκεύη που είναι κατάλληλα για επαγωγικές εστίες, είναι κατασκευασμένα από μαγνητικά υλικά, όπως είναι ο χάλυβας (ατσάλι) ή ο σίδηρος. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, κατά τις οποίες η θερμότητα μεταφέρεται στο σκεύος μέσω της επαφής του με την εστία, το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία γίνεται μέσω μαγνητικής ενέργειας, η οποία θερμαίνει απευθείας το μαγειρικό σκεύος. Αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερο ζέσταμα, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ασφαλέστερο μαγείρεμα σε σχέση με άλλους τύπους εστιών, μιας και η θερμότητα παύει τη στιγμή που θα αφαιρέσετε το σκεύος πάνω από την επαγωγική εστία.

Εάν δεν γνωρίζετε αν τα Τηγάνια και τα υπόλοιπα σκεύη μαγειρέματος που διαθέτετε είναι κατάλληλα για χρήση σε επαγωγικές εστίες, και καθώς η πλειοψηφία των σκευών κατασκευάζεται από βάση αλουμινίου, μπορείτε να κάνετε το παρακάτω τρικ: πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, τοποθετήστε έναν μαγνήτη (ακόμα και τα μαγνητάκια που κολλάμε στα ψυγεία μας), στον πάτο του σκεύους. Εάν ο μαγνήτης παραμείνει επάνω στην επιφάνεια, το σκεύος σας είναι κατάλληλο για χρήση σε επαγωγική εστία.

 

Το πάχος των τοιχωμάτων

Εκτός από το υλικό κατασκευής, εξίσου σημαντικό είναι τα σκεύη σας να διαθέτουν το κατάλληλο πάχος στα τοιχώματά τους. Το πάχος των τοιχωμάτων μετριέται σε χιλιοστά (mm).

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή Τηγανιών, συνήθως είναι προτιμότερα εκείνα που διαθέτουν παχύτερο μέταλλο.

 

Τηγάνια με ή χωρίς πριτσίνια στη λαβή

Οι λαβές τηγανιών που είναι στερεωμένες με πριτσίνια θεωρούνται πιο στιβαρές σε σχέση με τις υπόλοιπες. Στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται ότι ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης βακτηρίων γύρω από τα πριτσίνια.

Υπάρχουν και Τηγάνια με λαβή χωρίς πριτσίνια, γεγονός που εξασφαλίζει ευκολότερη χρήση και εξαλείφει τον κίνδυνο συλλογής τροφίμων και βακτηρίων γύρω από τις κεφαλές των πριτσινιών.

 

Υλικά κατασκευής Λαβής Τηγανιών

Όπως συμβαίνει με τα διάφορα υλικά κατασκευής Τηγανιών, αντίστοιχη ποικιλία υπάρχει και στα υλικά κατασκευής των λαβών τους.

 • Λαβή από ανοξείδωτο ατσάλι. Δεν μεταδίδεται η θερμότητα στα χέρια μέσω των λαβών, κάτι που καθιστά τον συγκεκριμένο τύπο λαβής ιδανικό. Η λαβή παραμένει δροσερότερη από το Τηγάνι και είναι ασφαλέστερη σε σχέση με μια λαβή αλουμινίου.
 • Λαβή από μέταλλο με κούφιο πυρήνα, η οποία βοηθά στη διατήρηση χαμηλότερης θερμοκρασίας σε σχέση με το Τηγάνι.
 • Λαβή από σιλικόνη. Πρόκειται για εξαιρετικά πρακτική επιλογή, καθώς πέραν από το άνετο κράτημα που προσφέρουν, μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για τον καθαρισμό του Τηγανιού σας. Προσοχή: επιλέγετε πάντα λαβές κατάλληλες για υψηλές θερμοκρασίες, καθώς κάποιες λαβές σιλικόνης δεν ενδείκνυνται για τέτοια χρήση.

 

Τηγάνια Αντικολλητικά, με Φυσικό Φινίρισμα ή από Μαντέμι

Είτε πρόκειται για Αντικολλητικά Τηγάνια είτε για Τηγάνια με Φυσικό Φινίρισμα είτε για Μαντεμένια Τηγάνια, μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια τεράστια ποικιλία. Κάθε είδος διαθέτει τα δικά του πλεονεκτήματα, είτε αυτά αφορούν τη χρήση, είτε το κόστος του Τηγανιού.

 • Αντικολλητικά Τηγάνια. Πρόκειται για την δημοφιλέστερη επιλογή μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, καθώς η αντικολλητική επιφάνειά τους συντελεί στο να μην κολλήσουν τα τρόφιμα στο σκεύος. Ο καθαρισμός τους γίνεται εύκολα και γρήγορα, μπορείτε να μαγειρέψετε μειώνοντας τη χρήση λιπαρών ουσιών και είναι ιδανικά για αυγά, ομελέτες, τηγανίτες και λοιπά κολλώδη τρόφιμα.
  Στα μειονεκτήματα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το υλικό τους είναι ευαίσθητο στις γρατσουνιές, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών σκευών (πχ Σπάτουλες). Επίσης, δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (ιδανικά, θα πρέπει η θερμοκρασία να διατηρείται έως 260Ο Κελσίου).
 • Τηγάνια με Φυσικό Φινίρισμα. Πρόκειται για μια οικονομικότερη επιλογή, η οποία μπορεί να σταθεί επάξια στις ανάγκες σας. Τα Τηγάνια με Φυσικό Φινίρισμα είναι ιδανικά για το ψήσιμο κρέατος.
  Στα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου τύπου Τηγανιού είναι ότι για την αποφυγή κολλήματος του τροφίμου, συνιστάται η χρήση μεγαλύτερης ποσότητα λιπαρής ύλης σε σχέση με ένα αντικολλητικό τηγάνι, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τη θρεπτική αξία του τρόφιμου, προσθέτοντάς του λίπος και θερμίδες.
  Ακόμα, μπορείτε να βρείτε Τηγάνια με κεραμική επίστρωση, που είναι φιλική με το περιβάλλον αλλά δεν ενδείκνυται για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες και Τηγάνια με τριπλή επίστρωση χάλυβα (ατσάλι), που τα καθιστά ανθεκτικά στην τριβή.
 • Μαντεμένια Τηγάνια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό σκεύος, που δεν διαθέτει πριτσίνια στις λαβές. Δεν απαιτείται η χρήση μεγάλης ποσότητας λιπαρής ύλης και είναι ασφαλής η χρήση μεταλλικών σκευών στην επιφάνειά του. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο εστίας (ηλεκτρικό, αέριο, επαγωγική εστία, ακόμα και να έρθει σε απευθείας επαφή με τη φωτιά) και διατηρεί τη θερμοκρασία του τρόφιμου.
  Στα μειονεκτήματα, θα αναφέρουμε αρχικά το βάρος του Μαντεμένιου Τηγανιού, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τους δύο προηγούμενους τύπους. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγεται το μαγείρεμα ιδιαίτερα όξινων τροφίμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πάρουν χρώμα ή μυρωδιά από το μαντέμι. Τέλος, πρόκειται για ένα υλικό το οποίο, αν και αρκετά ανθεκτικό, χρειάζεται την κατάλληλη συντήρηση για να παραμένει λειτουργικό.

 

Πως να φροντίσετε και να χρησιμοποιείτε το Τηγάνι σας

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάθε σκεύος φέρει οδηγίες από τον κατασκευαστή, που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, για να διατηρήσετε το σκεύος σας σαν καινούριο για πολλά χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες βασικές και χρήσιμες συμβουλές που ισχύουν για τους περισσότερους τύπους σκευών.

 

Συμβουλές για Συντήρηση των Τηγανιών

 • Μην αφήνετε ποτέ άδεια μαγειρικά σκεύη πάνω στις εστίες θερμότητας.
 • Χρησιμοποιείται Εργαλεία Σιλικόνης για τα αντικολλητικά σας τηγάνια.
 • Για την αποφυγή παραμόρφωσης των σκευών σας, περιμένετε να κρυώσουν πριν το πλύσιμό τους.
 • Όλα τα μαγειρικά σκεύη θα διαρκέσουν περισσότερο και θα δείχνουν σαν καινούρια αν πλυθούν στο χέρι.
 • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι για να καθαρίσετε τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι. Αντίθετα, καθαρίστε το εσωτερικό με ζεστό νερό και σκουπίστε το εσωτερικό και το εξωτερικό του Τηγανιού με ανάλατο μαγειρικό λάδι ή λίπος για την αποφυγή οξείδωσης.
 • Τρίβετε πάντα προς την κατεύθυνση του κόκκου του υλικού, έπειτα ξεπλύνετε με άφθονο νερό, απολυμάνετε και αφήστε να στεγνώσει τελείως πριν αποθηκεύσετε το σκεύος σας.
 • Στην περίπτωση που πλένετε τα σκεύη σας στο πλυντήριο πιάτων, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό ασφαλές για μέταλλα.
 • Οι χάλκινες επιφάνειες μπορούν να καθαριστούν με γυαλιστική πάστα.
 • Τέλος, εάν χρειάζεται να στοιβάξετε σκληρά ή αντικολλητικά τηγάνια, φροντίστε να τοποθετήστε επενδύσεις μεταξύ τους (πετσέτες από ύφασμα ή χαρτί), για να αποφύγετε τις γρατσουνιές στις αντικολλητικές επιφάνειες.

 

Μαντεμένια Τηγάνια και Συντήρηση

Αρχικά, ξεκινήστε τρίβοντας τα στεγνά υπολείμματα τροφίμων με μια σκληρή βούρτσα, νερό και ακατέργαστο αλάτι.

 • Μόλις καθαριστεί, περάστε το με ένα χαρτί και τοποθετήστε το στην εστία σας σε χαμηλή φωτιά, για να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας.
 • Αφού στεγνώσει εντελώς, περάστε το σκεύος σας με λίγο χαρτί εμποτισμένο σε μαγειρικό λάδι. Αυτό θα βοηθήσει στη θωράκιση του σκεύους σας από την σκουριά.
 • Αποθηκεύστε το Μαντεμένιο Τηγάνι σας σε δροσερό και ξηρό μέρος.
 • Μην παραλείψετε να τοποθετήσετε πετσέτες από ύφασμα ή χαρτί μεταξύ των σκευών σας εάν τα αποθηκεύετε στοιβάζοντάς τα.

Προσοχή: τα σκεύη από μαντέμι πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά τη χρήση, να μην τα αφήνετε να μουλιάζουν στο νεροχύτη και εάν έρθετε αντιμέτωποι με επίμονους λεκέδες, χρησιμοποιήστε ακατέργαστο αλάτι αντί για σκληρό καθαριστικό.

 

📷 Janko Ferlic on Pexels

📷 Sven Brandsma on Unsplash

📷 Annie Spratt on Unsplash