Τα Πάντα για τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων

Τα πάντα για τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων

Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιχείρησης εστίασης που διατηρείτε, θα χρειαστεί να αποθηκεύσετε πρώτες ύλες, συστατικά και παρασκευασμένα τρόφιμα.

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να περιορίσετε τη σπατάλη τους και να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  Στη συλλογή μας μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, καθώς και Διανομείς και ειδικούς Κάδους για την αποθήκευση ξηρών συστατικών, όπως αλεύρι, ρύζι ή δημητριακά.

Μπορείτε να βρείτε Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων για να αποθηκεύετε τα φρέσκα λαχανικά σας, παρατείνοντας έτσι τη φρεσκάδα, τα αρώματα και τη γεύση τους. Εάν χρειάζεται να αποθηκεύσετε μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα μακράς διάρκειας, οι μεγάλοι Κάδοι συστατικών είναι το κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο.

 

Ποια είναι τα κατάλληλα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων για την κουζίνα σας

Τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι απαραίτητα σε κάθε επαγγελματική κουζίνα. Θα τα βρείτε διαθέσιμα σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, υλικά κατασκευής και χρώματα, σύμφωνα με τη χρήση για την οποία έχουν κατασκευαστεί, αλλά και με σκοπό να ταιριάζουν σε κάθε είδους ψυγείο και ντουλάπι αποθήκευσης τροφίμων. Εάν επιθυμείτε να διατηρείτε μια καλά οργανωμένη κουζίνα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη χρήση κάθε Δοχείου Αποθήκευσης και τα τρόφιμα τα οποία αυτό μπορεί να αποθηκεύσει.

 

Υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων

Τα πιο κοινά υλικά κατασκευής των Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων είναι το Πολυκαρμπονικό (Polycarbonate – PC), το Πολυπροπυλένιο (Polypropylene – PP) και το Πολυαιθυλένιο (Polyethylene – PE). Κάθε ένα από αυτά τα υλικά, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το Δοχείο Αποθήκευσης τη δική του χρήση και λειτουργία.

 • Το Δοχείο Αποθήκευσης από Πολυκαρμπονικό (Polycarbonate – PC) είναι η πιο ακριβή επιλογή. Πρόκειται για διαφανές δοχείο, με κατασκευή ανθεκτική και αντιθραυστική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες -40 έως και 98 βαθμούς Κελσίου. Είναι ανθεκτικό στα έλαια και τα οξέα των τροφίμων και διατηρεί τη διαύγειά του.
 • Το Δοχείο Αποθήκευσης Τροφίμων από Πολυπροπυλένιο(Polypropylene – PP) είναι ημιδιαφανές, διαθέτει υψηλή αντοχή σε χημικά (όπως καθαριστικά), η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα είναι 100% χωρίς Δισφαινόλη-Α (BPA) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες από -40 έως 71 βαθμούς Κελσίου.
 • Το Δοχείο Αποθήκευσης Τροφίμων από Πολυαιθυλένιο (Polyethylene – PE) είναι η πιο οικονομική επιλογή. Το δοχείο αυτό είναι λευκού χρώματος, διαθέτει υψηλή αντοχή σε χημικά, χτυπήματα και λεκέδες, η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα είναι 100% χωρίς Δισφαινόλη-Α (BPA) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες από -40 έως 71 βαθμούς Κελσίου.

 

Ποιο είναι το ιδανικό σχήμα για το Δοχείο Αποθήκευσης Τροφίμων

Τα βασικά σχήματα με τα οποία βρίσκουμε τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι το στρογγυλό και το τετράγωνο.

 • Τα στρογγυλά Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι ιδανικά για το ανακάτεμα υγρών (σούπες και σάλτσες), επιτρέπουν την ταχύτερη ψύξη των τροφών και ελαχιστοποιούν την σπατάλη των τροφών.
 • Τα τετράγωνα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι κατάλληλα να μεγιστοποιήσουν τον αποθηκευτικό σας χώρο, είναι ικανά να αποθηκεύσουν περισσότερο προϊόν σε μικρότερο χώρο και είναι ιδανικά για την αποθήκευση φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών.

 

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για το Δοχείο Αποθήκευσης Τροφίμων

Τα βασικά μεγέθη με τα οποία συναντάμε τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι το μικρό, το μεσαίο και το μεγάλο.

 • Τα μικρά Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι χωρητικότητας έως 250ml. Αποτελούν την ιδανική επιλογή αποθήκευσης καρυκευμάτων μπαχαρικών, καθώς και για την περίπτωση που σας έχει μείνει υλικό από την προετοιμασία του φαγητού.
 • Τα μεσαία Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι χωρητικότητας έως 20lt. Αποτελούν την ιδανικότερη λύση αποθήκευσης, είτε πρόκειται για μεμονωμένα συστατικά, είτε για ολοκληρωμένες παρασκευές.
 • Τα μεγάλα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι χωρητικότητας έως 54lt και είναι ιδανικά για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων συστατικών ή προπαρασκευασμένων τροφίμων.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων

Τα βασικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση για την επιλογή των κατάλληλων Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων, είναι η διαβάθμιση/μέτρηση και η δυνατότητα στοίβαξης.

 • Οι διαβαθμίσεις ή μετρήσεις είναι είτε χαραγμένες είτε τυπωμένες (συνηθέστερα, με κόκκινο χρώμα, για να είναι πιο ευδιάκριτες) στην εξωτερική πλευρά του δοχείου. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα μέτρησης κατά προσέγγιση του περιεχομένου του δοχείου, γεγονός που εξυπηρετεί τους σεφ και μάγειρες στον έγκαιρο ανεφοδιασμό των προϊόντων που αποθηκεύουν, πριν αυτά εξαντληθούν.
 • Τα στοιβαζόμενα δοχεία διαθέτουν έναν ειδικό σχεδιασμό, που εξυπηρετεί στη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια το ένα πάνω στο άλλο δοχεία είτε της ίδιας εταιρείας, είτε άλλων εταιρειών. 

Να σημειωθεί ότι ένα Δοχείο Αποθήκευσης Τροφίμων μπορεί να είναι ταυτόχρονα στοιβαζόμενο, να περιλαμβάνει διαβαθμίσεις, να διαθέτει χερούλια, δικό του καπάκι κλπ. Μπορείτε λοιπόν, να επιλέξετε το προϊόν εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

 

Περισσότεροι τύποι Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, εκτός από τα είδη που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και κάποια τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς στην κουζίνα. Οι τύποι αυτοί είναι τα Κουτιά Αποθήκευσης Τροφίμων, τα Κουτιά Ζύμης Πίτσας, τα Κουτιά Αποστράγγισης, οι Κάδοι Υλικών και τα Δοχεία Μπαχαρικών.

 • Τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα και οργανωμένα και αποτελούν ιδανική λύση για προπαρασκευασμένα φαγητά ή χύμα προϊόντα. Ο συγκεκριμένος τύπος αποθήκευσης τροφίμων συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως δοχείο πλυσίματος σκευών ή ως αποθηκευτικό κουτί για τα μικροεργαλεία της κουζίνας.
 • Τα Δοχεία Ζύμης Πίτσας είναι ιδανικά για την διατήρηση της ζύμης, καθώς αποτρέπουν τον σχηματισμό κρούστας, διατηρώντας το ζυμάρι στην κατάλληλη υφή και μορφή.
 • Τα Δοχεία Αποστράγγισης διαχωρίζουν το περιεχόμενο από τα αποστραγγισμένα υγρά, αυξάνουν την κυκλοφορία του αέρα για διατήρηση του περιεχομένου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συντελούν στο ξεπάγωμα των τροφίμων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διασταυρούμενων μολύνσεων (το πέρασμα, δηλαδή, των βιολογικών ρύπων, όπως βακτήρια και μύκητες, ή των χημικών ρύπων, όπως φυτοφάρμακα και απολυμαντικά, από το ένα τρόφιμο στο άλλο).
 • Τα Δοχεία Αποθήκευσης Ξυρών Τροφίμων είναι ιδανικα για μαζική ή αποθήκευση χύμα προϊόντων και διαθέτουν το τέλειο ύψος για να μπορούν να αποθηκεύονται κάτω από τους πάγκους εργασίας.
 • Τα Δοχεία Μπαχαρικών είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, διάφανο υλικό για εύκολη αναγνώριση των προϊόντων, διαθέτουν εύκολο άνοιγμα και είναι τα κατάλληλα δοχεία για τη διατήρηση μικρών, ξηρών τροφίμων.

 

Χαρακτηριστικά των Καπακιών για τα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων

Εξίσου σημαντικό με τα κατάλληλα Δοχεία Αποθήκευσης Τροφίμων είναι να χρησιμοποιείτε και τα κατάλληλα Καπάκια. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ συνδυασμού Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων και Καπακιών. Στις περιπτώσεις που τα δοχεία δεν πωλούνται με καπάκι, μπορείτε να βρείτε τον συνδυασμό χρώματος που σας αρέσει ή σας εξυπηρετεί καλύτερα ανάλογα με τη χρήση για την οποία το χρειάζεστε.

Προσοχή: Το σφράγισμα των δοχείων θα πρέπει να γίνεται πάντα με συμβατά καπάκια, ώστε τα τρόφιμα να παραμένουν κλεισμένα κατάλληλα, για να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή από μικρόβια και ρύπους. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ αεροστεγούς κλεισίματος ή χρωματικά κωδικοποιημένου καπακιού.

 • Το καπάκι με αεροστεγές κλείσιμο έχει διπλή σφράγιση (εσωτερικά και εξωτερικά), που σας εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία των τροφίμων από διαρροές.
 • Τα χρωματικά κωδικοποιημένα καπάκια επιτρέπουν τη γρήγορη αναγνώριση του καπακιού με ένα χρώμα ανά μέγεθος, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε και να διαχωρίσετε τα διαφορετικά τρόφιμα και συστατικά σας.

 

Πιστοποιήσεις για δοχεία αποθήκευσης τροφίμων 

NSF - National Sanitation FoundationNSF International.
Η βασική λειτουργία της NSF International είναι η δημιουργία πρότυπων ασφάλειας υγιεινής για τα προϊόντα τα οποία έχουν περάσει από δοκιμές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μονάδες εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό και προμήθειες καταχωρημένες στο NSF για να περάσουν από υγειονομικό έλεγχο. Οι πιστοποιήσεις NSF αναγράφονται σε κάθε προϊόν που πληροί αυτά τα βιομηχανικά πρότυπα.

Refrigarator SafeΚατάλληλο για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.
Ενώ τα περισσότερα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων, υπάρχουν ορισμένοι τύποι προϊόντων που μπορούν να πλυθούν μόνο στο χέρι. Στην περίπτωση των Δοχείων Αποθήκευσης Τροφίμων, ο καθαρισμός γίνεται εύκολα και γρήγορα, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές να καθαριστούν  στο πλυντήριο πιάτων.

Refrigarator SafeΚατάλληλο για αποθήκευση στην κατάψυξη.
Εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, είναι να μπορούν τα δοχεία να τοποθετηθούν στην κατάψυξη. Αυτό σημαίνει ότι αντέχουν σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τα τρόφιμα που θα καταψυχθούν θα παραμείνουν ασφαλή.