Οδηγός για Μαχαίρια

Η αγορά ενός μαχαιριού, είτε πρόκειται για επαγγελματική είτε για οικιακή χρήση, δεν είναι όσο απλή υπόθεση νομίζουμε. Ειδικότερα, εάν η αγορά αφορά επιχείρηση εστίασης, σίγουρα πρόκειται για επένδυση και θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τους τρόπους για την συντήρησή του, ώστε να διαφυλάξετε την άψογη κατάστασή του.

Για την επιλογή του κατάλληλου μαχαιριού, θα πρέπει να σκεφτείτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:


Τον τύπο της λαβής.

Σκεφτείτε ότι η λαβή θα πρέπει να εφαρμόζει ιδανικά στο χέρι σας, να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ παχιά, αλλά ούτε και πολύ λεπτή, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στα δάχτυλά σας αλλά και να είστε σίγουρος για την ασφάλεια σας.


Τον τύπο της λεπίδας.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα Ιαπωνικό μαχαίρι, με λεπίδα κατασκευασμένη από στρώσεις κράματος άνθρακα και χάλυβα (ατσάλι), που το καθιστά ελαφρύτερο και δεν χρειάζεται τόσο συχνά ακόνισμα ή ένα μαχαίρι Δυτικού τύπου, το οποίο έχει πιο στιβαρή κατασκευή, η λεπίδα του συνήθως είναι διπλής κοπής, αλλά χρειάζεται συχνότερα ακόνισμα.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα Ιαπωνικού τύπου μαχαίρια αποτελούνται από στρώσεις άνθρακα και χάλυβα. Ο πυρήνας της λαβής είναι κατασκευασμένος από κράμα ανθρακούχου χάλυβα, ενώ το εξωτερικό της από παχιές στρώσεις από ανοξείδωτο ατσάλι.
Τα Δυτικού τύπου μαχαίρια, συνήθως διαθέτουν λεπίδα διπλής κοπής, που τα καθιστά ιδανικά και για αριστερόχειρες ή αμφιδέξιους χρήστες και το ακόνισμα της θα πρέπει να γίνεται και από τις δύο όψεις.

Το μήκος του μαχαιριού.

Εάν για παράδειγμα, ανήκετε στους ανθρώπους με μεγάλα χέρια, ένα μαχαίρι με μικρή λαβή θα σας δυσκολέψει αρκετά.


Το βάρος του μαχαιριού.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τη σημασία του βάρους ενός μαχαιριού, ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα: σκεφτείτε ότι θέλετε να καθαρίσετε και να κόψετε πατάτες, δηλαδή πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι για αρκετά λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος ενός μαχαιριού δεν θα πρέπει να σας κουράζει κατά τη χρήση του.

Το σχέδιο του μαχαιριού.

Εκτός από τους διάφορους τύπους μαχαιριών, όπως μαχαίρι Σεφ, μαχαίρι Φιλεταρίσματος, μαχαίρι Ξεκοκαλίσματος, μαχαίρι Τυριού, μαχαίρι Γύρου, μαχαίρι Ψαριού, μαχαίρι Ψωμιού, μπορείτε να επιλέξετε το σχέδιο και το χρώμα του μαχαιριού που ταιριάζει ιδανικά στον χώρο σας και την εργασία σας.

 

Πώς να Διατηρήσετε το Μαχαίρι σας

Η κατάλληλη φροντίδα θα αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του μαχαιριού, καλό θα είναι λοιπόν να ελέγχετε κατά καιρούς την αιχμηρότητά του.
Εάν διαθέτετε μαχαίρια με λεπίδα διπλής κοπής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακονιστήρι ή ακονόπετρες ή μασάτια. Χρειάζεται προσοχή στον τύπο ακονιστηριού που θα επιλέξετε, καθώς υπάρχει κίνδυνος να λεπτύνει η λεπίδα του μαχαιριού από συχνή ή λάθος χρήση.

 

Πώς να Συντηρήσετε το Μαχαίρι σας

  1. Αρχικά, για να ευθυγραμμίσετε τη λεπίδα του μαχαιριού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κεραμικό Μασάτι. Η χρήση του είναι πολύ απλή, χρειάζεται μόνο να κυλίσετε επάνω στο μασάτι περίπου 10 φορές τη λεπίδα του μαχαιριού σας και από τις δύο όψεις, ώστε να επανέλθει η άκρη της στην αρχική της θέση. Προσοχή: Αφορά μόνο τα μαχαίρια με λεπίδα διπλής κοπής.
  2. Πάντα να σκουπίζετε καλά τα μαχαίρια σας μετά το πλύσιμο. Το σχολαστικό σκούπισμα θα συμβάλει στην αποφυγή σκουριάς, συνεπώς στη διατήρηση των μαχαιριών σας για περισσότερο καιρό. Συμβουλή: Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων, καθώς το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τα χημικά του απορρυπαντικού πιάτων θα μειώσουν τον χρόνο ζωής των μαχαιριών σας.
  3. Πάντα χρησιμοποιείτε επιφάνειες κοπής. Η διάρκεια ζωής των μαχαιριών σας επηρεάζεται άμεσα και από την επιφάνεια κοπής που χρησιμοποιείτε. Ιδανικά, αποφύγετε τη χρήση επιφανειών κοπής από εξεζητημένα υλικά, όπως γυαλί, γρανίτης ή άλλων σκληρών επιφανειών που μόνο θα βλάψουν τη λεπίδα των μαχαιριών σας και χρησιμοποιείστε κατάλληλες επιφάνειες κοπής όπως πλαστικό.

 

Πώς να ελέγξετε την αιχμηρότητα του Μαχαιριού σας

Ένας καλός τρόπος να ελέγξετε την αιχμηρότητα των μαχαιρών σας είναι το τεστ με το χαρτί: με το ένα χέρι, κρατήστε το μαχαίρι που θέλετε να ελέγξετε, ενώ με το άλλο σας χέρι κρατήστε στον αέρα μια σελίδα χαρτί. Προσπαθήστε να κόψετε κάθετα το χαρτί ενώ το κρατάτε στον αέρα, από το πάνω μέρος του μέχρι το κάτω. Εάν το κόψιμο είναι λείο, τότε το μαχαίρι σας δεν χρειάζεται ακόνισμα. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε τεμαχίζοντας μια ντομάτα: εάν το μαχαίρι σας μπορεί να κόψει την φλούδα και τη σάρκα της ντομάτας χωρίς να συνθλίψει την υπόλοιπη, τότε το μαχαίρι σας δεν χρειάζεται ακόνισμα.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ένα μαχαίρι που έχει να ακονιστεί καιρό, έχει πιο αμβλεία λεπίδα από ένα μαχαίρι που συντηρείται συχνά, κάτι που το καθιστά πιο επικίνδυνο, καθώς η πίεση που χρειάζεται να ασκήσετε κατά τη χρήση του είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς, ένα πιθανό ατύχημα θα έχει βαθύτερο και σοβαρότερο κόψιμο σε σχέση με ενός πιο επιφανειακού κοψίματος που θα κάνει μια καλά ακονισμένη λεπίδα.

 

Πώς να ακονίσετε το Μαχαίρι σας

Η πρώτη επιλογή που έχετε, είναι να το αναλάβει ένας επαγγελματίας (τροχείο), ο οποίος θα αναλάβει το ακόνισμα και το γυάλισμα του μαχαιριού σας. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε ασφαλής ότι το μαχαίρι σας θα επιστραφεί στα χέρια σας σαν καινούριο.
Η δεύτερη επιλογή που έχετε, είναι να ακονίσετε ο ίδιος το μαχαίρι σας με μια ακονόπετρα, υπό την προϋπόθεση φυσικά να έχετε λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον σωστό τρόπο ακονίσματος (στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά σχετικά βίντεο), ώστε να διαφυλάξετε ότι δεν θα βλάψετε το μαχαίρι σας. Προσοχή: εάν είστε αρχάριος με τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε από ένα μαχαίρι χαμηλού κόστους.
Μέσα στο πλαίσιο της αποθήκευσης και της ολοκληρωμένης περιποίησης για τα μαχαίρια σας, μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα εργαλεία ακονίσματος, όπως ακονιστήρια, τροχιστήρια, ακονόπετρες, θήκες μαχαιριών, αποστειρωτές μαχαιριών, μαγνήτες μαχαιριών, μασάτια. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην κατηγορία «Περιποίηση Μαχαιριών» του site μας, για να βρείτε τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας στην καλύτερή τους κατάσταση.

Μην ξεχνάτε: Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κατάλληλους επαγγελματίες που θα προσέξουν και θα φροντίσουν για την καλύτερη κατάσταση των μαχαιριών σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε, υποδεικνύοντάς σας τα συνεργαζόμενα με το κατάστημά μας τροχεία.

 

📷 Kai Oberhäuser on Unsplash
📷 Octavian Dan on Unsplash