Cocktail Bar

Η χρήση των κατάλληλων ποτηριών για τα κοκτέιλ που παρασκευάζετε, δεν αφορά μόνο την παρουσίαση, αλλά αναδεικνύει τα αρώματα και τη γεύση κάθε ποτού. Το σχήμα του ποτηριού κοκτέιλ υποδεικνύει και τον τρόπο που πρέπει να κρατάμε κάθε ποτό, καθώς επηρεάζει την θερμοκρασία του. Κάποια ποτήρια είναι σχεδιασμένα να δέχονται περισσότερο πάγο και κάποια βοηθούν να αναδυθεί το άρωμα του ποτού. Μπορείτε να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους των Ποτηριών Κοκτέιλ και των ποτών για τα οποία είναι σχεδιασμένοι διαβάζοντας παρακάτω.

 

 

1. Ποτήρι Highball (Σωλήνας)Highball

Το συγκεκριμένο ψηλό και ίσιο Ποτήρι Highball (Σωλήνας) μπορεί να χωρέσει από 236 έως 355 ml και είναι σχεδιασμένο ώστε να γεμίζει με πάγο. Μιας και χρησιμοποιείται κυρίως στα κοκτέιλ που σερβίρονται με πάγο, το σχήμα του ποτηριού βοηθάει στη διατήρηση της χαμηλής θερμοκρασίας, καθώς και του ανθρακικού. Αν και συχνά γίνεται μπέρδεμα με το Ποτήρι Collins, το παραδοσιακό Ποτήρι Highball (Σωλήνας) είναι ελαφρώς κοντύτερο και πλατύτερο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παρακάτω κοκτέιλ:

 • Ρούμι με Coca Cola
 • Gin & Tonic
 • Dark & Stormy

 

2. Ποτήρι CollinsCollins

Αν και κάποιες φορές αναφέρεται και ως Ποτήρι Highball (Σωλήνας), το Ποτήρι Collins είναι ψηλότερο, στενότερο και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από 295 έως 414 ml. Αυτό το ψηλό ποτήρι διατηρεί τα Κοκτέιλ δροσερά και χρησιμοποιείται κυρίως για ποτά αραιωμένα με πολύ πάγο και διαφορετικές αναμίξεις. Το Ποτήρι Collins έχει πάρει το όνομά του από το Κοκτέιλ Tom Collins. Προτιμήστε το εν λόγω ποτήρι εάν θέλετε να σερβίρετε Κοκτέιλ με μεγάλη περιεκτικότητα σε πάγο, όπως:

 • Mojito
 • Paloma
 • Tom Collins

 

3. Ποτήρι ZombieZombie

Το συγκεκριμένο ποτήρι αρχικά σχεδιάστηκε για να σερβίρεται το κοκτέιλ Zombie, που περιέχει ένα μείγμα από χυμούς, ρούμι και λικέρ. Το Ποτήρι Zombie είναι το ψηλότερο και στενότερο από όλα τα Ποτήρια Κοκτέιλ, γεγονός που βοηθά στην ανάδειξη των χρωματιστών ποτών. Η μεγάλη του χωρητικότητα προορίζεται για ποτά που παρασκευάζονται από ανάμιξη διαφόρων βάσεων και συμπληρωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ποτήρι Zombie για να σερβίρετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω εντυπωσιακά κοκτέιλ:

 • Tequila Sunrise
 • Fuzzy Navel
 • Zombie

 

Rocks4. Ποτήρι Rocks (Old Fashioned)

Το Ποτήρι Rocks θα το συναντήσετε και ως Old Fashioned ή Lowball, είναι κοντό και πλατύ και διαθέτει στιβαρή βάση. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ποτήρια, που είναι σχεδιασμένα να υποδέχονται μεγάλες ποσότητες πάγου και αναμείξεων, το Ποτήρι Rocks είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να σερβίρονται ποτά με υψηλό ποσοστό οινοπνεύματος. Η ονομασία του έχει προέλθει από το κλασικό κοκτέιλ Old Fashioned, που αποτελείται από ουίσκι μπέρμπον και Αγκοστούρα. Το σχήμα του ποτηριού βοηθά στην ανάμιξη των συστατικών και την προσθήκη ενός ή δύο μεγάλων κομματιών από πάγο. Στο συγκεκριμένο ποτήρι, μπορείτε να σερβίρετε τα παρακάτω διαχρονικά κοκτέιλ:

 • Old Fashioned
 • Negroni
 • Sazerac

 

Coupe5. Ποτήρι Coupe

Το Ποτήρι Coupe αρχικά είχε σχεδιαστεί για το σερβίρισμα σαμπάνιας. Ωστόσο, το ευρύ στρογγυλό του σχήμα δεν βοηθά στην ανάδειξη των αεριούχων ποτών, καθώς οι φυσαλίδες διαλύονται αρκετά σύντομα λόγω της διευρυμένης του επιφάνειας. Αντιθέτως, το Ποτήρι Coupe θεωρείται ιδανικό για τα κοκτέιλ εκείνα τα οποία αναδεικνύουν τα αρώματά τους όταν διαθέτουν μεγαλύτερη επιφάνεια και σερβίρονται χωρίς πάγο, όπως το Manhattan. Το σχήμα του ποτηριού αναδεικνύει το χρώμα του κοκτέιλ και το μακρύ του στέλεχος (πόδι) αποτρέπει τη μεταφορά της θερμοκρασίας από το χέρι στο ποτό. Το κομψό Ποτήρι Coupe είναι ο πλέον εκλεπτυσμένος τρόπος να σερβίρετε τα παρακάτω κοκτέιλ:

 • Manhattan
 • Boulevardier
 • Gimlet

 

Martini6. Ποτήρι Martini

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο Ποτήρι Κοκτέιλ, το Ποτήρι Martini δείχνει ιδιαίτερα κομψό. Το σχήμα του σε μορφή V καθοδηγεί τον πελάτη ώστε να απολαμβάνει το ποτό του με μικρές γουλιές. Συνήθως αποκαλείται και ως Ποτήρι Κοκτέιλ, αλλά το παραδοσιακό Ποτήρι Κοκτέιλ είναι ελαφρώς μικρότερο και πιο στρογγυλό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ποτήρι Martini για να σερβίρετε τα παρακάτω κοκτέιλ:

 • Martini
 • Cosmopolitan
 • Sidecar

 

Copper7. Κούπα Copper

Η ιδιαίτερη αυτή Κούπα Copper είναι ιδανική για να διατηρεί δροσερά τα ποτά σε μια ζεστή μέρα, λόγω της αγωγιμότητας της χάλκινης κατασκευής της. Ιστορικά, η χάλκινη κούπα έχει χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση του κοκτέιλ Moscow Mule, το οποίο αποτελείται από βότκα, τζιτζιμπύρα και χυμό από λάιμ. Ο χαλκός θεωρείται ότι ενισχύει τα αρώματα της τζιτζιμπύρας και του κίτρου, εντείνοντας παράλληλα την ιδιότητα του ανθρακικού. Οι περισσότερες Κούπες Copper (Χάλκινες Κούπες) διαθέτουν πλέον επένδυση από άλλα υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, προς αποφυγήν της πιθανότητας έκπλυσης του χαλκού στα ροφήματα. Δοκιμάστε να σερβίρετε τα παρακάτω ποτά σε μια Κούπα Copper:

 • Moscow Mule
 • Mint Julep
 • Greyhound

 

Margarita8. Ποτήρι Margarita

Το γραφικό Ποτήρι Margarita χαρακτηρίζεται από το μεγάλο, στρογγυλό μπωλ με φαρδύ χείλος, που παρέχει άφθονο χώρο για γαρνιτούρες. Το φαρδύ χείλος επιτρέπει σε εκείνον που πίνει να απολαύσει τα αρώματα του κοκτέιλ του σε κάθε γουλιά, ενώ παράλληλα γεύεται την επικάλυψη από αλάτι ή ζάχαρη στο χείλος. Το ψηλό στέλεχος (πόδι) καθιστά εύκολο το κράτημα του Ποτηριού Margarita, ακόμα και στα μεγαλύτερης χωρητικότητας μεγέθη. Το Ποτήρι Margarita είναι ιδανικό για να σερβίρετε τα παρακάτω κοκτέιλ:

 • Frozen Margarita
 • Margarita on the Rocks
 • Daiquiri

 

Hurricane9. Ποτήρι Hurricane

Το συγκεκριμένο ψηλό Ποτήρι Hurricane αποτελείται από το βασικό μέρος που μοιάζει με τουλίπα, με χείλος που ανοίγει προς τα έξω και κοντό στέλεχος (πόδι). Το τυπικό Ποτήρι Hurricane είναι 591 ml, που το καθιστά ιδανικό για το σερβίρισμα τροπικών κοκτέιλ που παρασκευάζονται από ποικιλία συστατικών και αναμίξεων. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρχικά σχεδιασμένο για το κοκτέιλ Hurricane, το Ποτήρι Hurricane μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σερβίρισμα οποιουδήποτε τροπικού ποτού. Το ανοιγόμενο προς τα έξω χείλος του επιτρέπει να κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα και παρέχει χώρο για τις γαρνιτούρες. Διατηρήστε το μπαρ σας εφοδιασμένο με Ποτήρια Hurricane για να σερβίρετε τα παρακάτω φρουτώδη κοκτέιλ:

 • Pina Colada
 • Singapore Sling
 • Hurricane

 

Όταν δημιουργείτε κοκτέιλ με την προσωπική σας υπογραφή, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί το είδος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσετε. Για κοκτέιλ που περιέχουν αρκετό πάγο και μη-αλκοολούχες αναμίξεις, ένα ψηλό Ποτήρι Highball (Σωλήνας) είναι ιδανική επιλογή. Εάν το ποτό περιέχει μόνο οινοπνευματώδη, το Ποτήρι Rocks (Old Fashioned) ή το Ποτήρι Coupe μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε. Τελικά, το Ποτήρι Κοκτέιλ που επιλέγετε μπορεί να απογειώσει την παρουσίασή σας και να βελτιώσει την εμπειρία κατανάλωσης για τους πελάτες σας.