Αποχυμωτές & Οι Διαφορές Τους

H κατανάλωση φυσικών χυμών από φρούτα και λαχανικά έχει εδραιωθεί ως ο πλέον υγιεινός και δημιουργικός τρόπος κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων. Η μοντέρνα αυτή πρακτική έχει αναπτυχθεί σε βιομηχανία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν για να απολαύσουν έναν πλούσιο σε διατροφική αξία και ζωντανή γεύση φρεσκοστυμμένο χυμό. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε στο έπακρο τον επαγγελματικό σας αποχυμωτή και ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα του να σερβίρετε ή ακόμα και να χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας φρέσκο χυμό.

Ποια η διαφορά μεταξύ πολτοποίησης και αποχύμωσης

Με τον όρο «πολτοποίηση» αναφερόμαστε στην ενέργεια διάσπασης ολόκληρου του φρούτου ή λαχανικού, συμπεριλαμβάνοντας τον πολτό και το περίβλημα, δημιουργώντας έτσι ένα παχύρευστο υγρό που συνήθως χρησιμοποιείται στα Smoothies. Η πολτοποίηση είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή ενός προϊόντος πλουσιότερου σε φυτικές ίνες από την αποχύμωση, γεγονός που προκαλεί αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενσωματώνοντας το περίβλημα στο Smoothie ή το ποτό του καλεσμένου σας, μπορεί επίσης να προσδώσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με το εάν δεν είχε ενσωματωθεί.
Ως στύψιμο ή αποχύμωση καλείται ο διαχωρισμός του χυμού από τον πολτό των φρούτων, των βοτάνων και των λαχανικών, δημιουργώντας ένα θρεπτικό υγρό συνήθως χωρίς πολτό ή ίνες. Η αποχύμωση μπορεί να είναι ευεργετική για εκείνους που αντιμετωπίζουν ευαισθησία στο στομάχι με τις ίνες των φρούτων. Επίσης, η αποχύμωση δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πριν επέλθει το αίσθημα του κορεσμού.


Τύποι Αποχυμωτών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποχυμωτών για χρήση στην επαγγελματική σας κουζίνα, που ποικίλλουν ανάλογα με την τιμή, την ποσότητα χυμού που επιθυμείτε να παράγετε και τα είδη των προϊόντων με τα οποία είναι συμβατοί.

Οι Αποχυμωτές εσπεριδοειδών έχουν σχεδιαστεί για να εξάγουν χυμό από φρούτα όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ. Το γεγονός αυτό τους καθιστά ιδανικούς για χρήση σε μπουφέ πρωινού, μπαρ και εστιατόρια που επιθυμούν να σερβίρουν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή για εκείνους που προσπαθούν να ενσωματώσουν φρέσκιες γεύσεις που χαρακτηρίζονται από αψάδα στα κοκτέιλ τους.
• Ο εύχρηστος σχεδιασμός διαχωρίζει το φρούτο από τον πολτό
• Παράγει μεγάλη ποσότητα χυμού
• Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκληρότερα φρούτα ή λαχανικά, όπως αγγούρι ή μήλο

Οι Αποχυμωτές με φυγόκεντρο χρησιμοποιούν μια ταχέως περιστρεφόμενη λεπίδα για να τεμαχίσουν φρούτα και λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια, τα κομμάτια αυτά περνούν από ένα σουρωτήρι, στύβοντας τον χυμό ενώ παράλληλα αφήνουν τον πολτό πίσω.
• Μία προσιτή επιλογή για νεοσύστατες ή μικρές επιχειρήσεις πώλησης χυμών
• Χρησιμοποιείται ένας σωλήνας τροφοδοσίας, που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια για τη χρήση του
• Η γρήγορη ταχύτητα παράγει άμεσα χυμό
• Ευκολότερος καθαρισμός σε σχέση με άλλους τύπους αποχυμωτών
• Η θερμότητα και η τριβή που παράγονται από τη λεπίδα μπορεί να οξειδώσει τον χυμό, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών και παράγει αφρό
• Το επίπεδο θορύβου μπορεί να συγκριθεί με εκείνο ενός μπλέντερ

Οι Αποχυμωτές ψυχρής πίεσης πρώτα συνθλίβουν και στη συνέχεια πιέζουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς στη χρήση για οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό ή βότανο, συμπεριλαμβανομένου και του σιταριού.
• Αποδίδουν το υψηλότερο επίπεδο περιεκτικότητας σε χυμό με πολύ ξηρό πολτό
• Παράγουν λίγη έως καθόλου θερμότητα, συνεπώς ελαχιστοποιείται η οξείδωση
• Δημιουργούν από ελάχιστο έως καθόλου αφρό
• Απαιτείται περισσότερος χρόνος για να παράξουν χυμό σε σχέση με τους φυγόκεντρους
• Είναι ακριβότεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αποχυμωτών

 

Συμβουλές Αποχύμωσης

Αφού επιλέξετε τον κατάλληλο σύμφωνα με τις ανάγκες σας Αποχυμωτή, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να παράγετε νόστιμους και επικερδείς χυμούς.

 1. Προετοιμασία Προϊόντος προς Αποχύμωση
  Οι γευστικοί χυμοί ξεκινούν από τα γευστικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερα οργανικά προϊόντα μπορείτε, καθώς πρόκειται να κάνετε χρήση όλου του φρούτου ή του λαχανικού στον αποχυμωτή σας. Το να είστε επιλεκτικός με τα προϊόντα σας σημαίνει ότι οι πελάτες σας δεν θα καταναλώσουν φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες που πιθανώς έχουν ψεκαστεί στο εξωτερικό περίβλημα των φρούτων και των λαχανικών. Ένας εύκολος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα φρούτα σας είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, είναι να επωφεληθείτε από τα τοπικά, εποχιακά προϊόντα.
  • Πλύνετε σχολαστικά όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα, για την απομάκρυνση των ρύπων και των χημικών ουσιών
  • Κόψτε σε μικρότερα και πιο εύκολα διαχειρίσιμα κομμάτια τα προϊόντα.
  • Είναι καλύτερο να περιμένετε για να κόψετε τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η οξείδωση ξεκινά αμέσως, ώστε να διαφυλάξετε τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους.
  • Χρησιμοποιήστε χαμηλότερη ταχύτητα με τα μαλακά φρούτα και υψηλότερη για αποχύμωση σκληρότερων φρούτων και λαχανικών.

 2. Ποια τρόφιμα μπορούν να αποχυμωθούν και ποια όχι
  Για την αποχύμωση, αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν χρειάζεται να μαγειρευτεί πριν φαγωθεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πατάτα (εξαιρείται η γλυκοπατάτα), ο αρακάς, το κολοκύθι και το καλαμπόκι. Ομοίως, σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν κοιλώματα, φλούδες και σκληρά εξωτερικά περιβλήματα από φρούτα όπως ροδάκινο, δαμάσκηνο, μάνγκο, ανανά και πεπόνι. Καλύτερα να αποφύγετε το αβοκάντο και τη μπανάνα, καθώς οι υφές τους τείνουν να φράζουν τα φίλτρα του αποχυμωτή.
  Σκεφτείτε να προσφέρετε κάτι διαφορετικό από τους συνηθισμένους χυμούς. Οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ένα ποσό για κάτι πρωτοποριακό, όπως σπιτικό γάλα αμυγδάλου ή φιστικιού. Άλλα ασυνήθιστα για χυμό είναι το σιτάρι, η γλυκοπατάτα, η πικραλίδα, η πιπερόριζα και διάφοροι σπόροι.
  Παρότι ίσως να μην θέλετε να το προσφέρετε σκέτο, ο χυμός από βότανα είναι ένας απλός και δημιουργικός τρόπος να προσθέσετε άρωμα σε οποιοδήποτε αλμυρό ή γλυκό πιάτο σας. Από τον μαϊντανό και τον μάραθο, ο ισχυρός χυμός που δημιουργείται από βότανα είναι ιδανικός για σάλτσες, σπιτικές γαρνιτούρες, αρωματισμένες creme fraiche, ακόμα και βούτυρο.

 3. Χρησιμοποιώντας τον Αποχυμωτή σας
  Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες όταν ρυθμίζετε, λειτουργείτε και καθαρίζετε τον Αποχυμωτή σας. Χρησιμοποιήστε τον μόνο για τα τρόφιμα εκείνα για τα οποία έχει κατασκευαστεί και καθαρίστε τον σχολαστικά, για να αποφύγετε τη συσσώρευση πολτού. Ακολουθήστε αυτές τις επιπλέον συμβουλές, για να αποχυμώνετε αποτελεσματικά φρούτα και λαχανικά.
  Πριν τοποθετήσετε τρόφιμα στον Αποχυμωτή σας, τοποθετήστε μια κανάτα ή ένα μπολ κάτω από το στόμιο.
  Αποχυμώστε τελευταία ισχυρά συστατικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι και βότανα, καθώς μπορούν να αφήσουν οσμές στον Αποχυμωτή σας.
  Ευθυγραμμίστε το καλάθι πολτού του Αποχυμωτή σας με μια πλαστική σακούλα, για να μπορέσετε να αφαιρέσετε ευκολότερα τον πολτό.

 4. Όταν θέλετε να σερβίρετε τον χυμό
  Καθώς ο φρεσκοστυμμένος χυμός σας δεν έχει συντηρητικά, ιδανικά θα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως. Επιπλέον, η αποχύμωση φρέσκων προϊόντων μπροστά στους πελάτες διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες σας θα καταναλώσουν μόνο φρέσκα υλικά.
  Οξείδωση προκύπτει μόλις τα φρεσκοκομμένα ή αποχυμωμένα προϊόντα σας έρθουν σε επαφή με τον αέρα. Αυτό, εκτός από το να προσδώσει ένα ανεπιθύμητο χρώμα στον χυμό σας, θα του αποδώσει μια πιο ξινή γεύση. Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να σερβίρετε τον χυμό αμέσως, μπορείτε να τον φυλάξετε σε ένα αεροστεγές δοχείο και να το διατηρήσετε στο ψυγείο έως 24 ώρες. Ιδανικότερα, κατά την αποθήκευση του χυμού, μπορείτε να αφαιρέσετε τον αέρα μέσω vacuum, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα οξυγόνου με την οποία έρχεται σε επαφή. Ορισμένοι χυμοί μπορούν επίσης να καταψυχθούν, αλλά ίσως χάσουν την θρεπτική τους αξία με την πάροδο του χρόνου.
  Η αποχύμωση είναι ένας μοντέρνος και δημιουργικός τρόπος να προσφέρετε στους πελάτες τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σας. Προσφέρετε στους πελάτες σας ένα τονωτικό ρόφημα αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Γίνετε δημιουργικοί με καινοτόμες αλμυρές συνταγές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την τάση, αποδεικνύοντας ότι η αποχύμωση είναι εδώ για να μείνει και αξίζει να επενδύσετε.

Βρείτε αποχυμωτές και στίφτες και τα ανταλλακτικά τους στο B2B e-shop katos.gr